23948sdkhjf

Større købekraft har ikke givet større detailsalg

Detailomsætningen for juli måned fra Danmarks Statistik brød med de seneste par måneders beskedne stigninger, idet detailsalget faldt.
- Dagens tal står i en vis kontrast til den seneste tids positive danske nøgletal, og det viser, at man skal passe på med at overfortolke de positive nøgletal, idet dansk økonomi fortsat står foran meget store udfordringer. Forbrugerne er meget vigtige for at få gang i dansk økonomi, men de synes endnu ikke helt klar til at give det private forbrug og dermed dansk økonomi den tiltrængte hjælpende hånd – om end detailomsætningsindekset ikke fanger hele udviklingen i det private forbrug, siger Michael H.J. Stæhr, cheføkonom i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

- Man kan næsten ikke overdrive betydningen af udviklingen i detailsalget, idet det sammen med forbrugernes forventninger giver en god umiddelbar indikation af, hvordan forbrugerne ser på den økonomiske situation. Det private forbrug, der udgør omkring 50 pct. af økonomien, har nu i snart lang tid været dansk økonomis akilleshæl. Det har ligget underdrejet i en sådan grad, at man næsten kunne frygte for, at forbrugerne var gået hjem. På trods af mange positive nøgletal, herunder dankortomsætning og de foregående måneders detailsalgstal, så viser dagens tal, at forbrugerne endnu ikke i tilstrækkelig grad har den nødvendige tiltro til den økonomiske situation, som for alvor kan åbne for fremgang i det private forbrug, siger Michael H.J. Stæhr.

- Danskerne har med de meget lave prisstigninger, som vi har set det seneste års tid, opnået en reallønsfremgang, der betyder, at man får mere for sine penge, når man står nede i supermarkedet og skal købe ind. Ligeledes bidrager stigningen i beskæftigelsen positivt til dansk økonomi, bl.a. ved, at de personer, der nu er kommet i beskæftigelse får et større rådighedsbeløb, der kan udmønte sig i et øget forbrug. Dagens tal vidner desværre om, at disse effekter endnu ikke har slået fuldt igennem, hvorfor det private forbrug og dermed dansk økonomi endnu ikke har fået den medvind, som der ellers bestemt godt kunne bruges efter nogle år med økonomisk stilstand, siger Michael H.J. Stæhr.

Kilde: Dansk Erhverv

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079